Antalya ve Kemer başta olmak üzere Türkiye’de çok sayıda tarihi kentte duvarlar kendini bilmezlerin kazıdıkları yazılarla dolu. İtalya’da son olarak MS 79’da Pompeii ile birlikte lavların altına gömülen antik bir şehir olan Herculaneum’daki eski bir Roma villasında bir duvara zarar vermekle suçlanan Hollandalı turist tutuklandı.

EuroNews’ten David Mouriquand’ın haberine göre, İtalyan Polisi 27 yaşındaki turistin siyah bir kalem kullanarak duvara grafiti imzası attığını tespit etti. Arkeolojik alandaki personelin grafitiyi keşfetmesinden kısa bir süre sonra turistin tutuklandığı belirtildi.

Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano bir basın açıklamasında,”Herhangi bir zarar mirasımıza, güzelliğimize ve kimliğimize zarar verir ve bu nedenle son derece sert bir şekilde cezalandırılmalıdır ” dedi.

Adı açıkmayan Hollandalı turist, suçlu bulunursa ağır bir para cezasıyla karşı karşıya. Bu yılın başlarında, İtalyan parlamentosu bir anıta zarar vermenin para cezasını 15.000 avrodan 40.000 avroya çıkardı.

Geçen yıl, bir İngiliz turist, eski Roma Kolezyumu’na adını ve kız arkadaşının adını kazıdı. O sırada Sangiuliano şunları söyledi: “Bu eylem, arkeolojinin, anıtların ve tarihin değerini takdir eden dünyanın dört bir yanındaki herkesi rahatsız etti.” İtalyan polisi, baş harflerini tarihi dönüm noktasının duvarına oyduğu şüphesiyle genç bir İsviçreli kadını da soruşturmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da Türkiye’de anıtlara zarar veren kişilerle ilgili yüksek para cezaları verilmesi için harekete geçmesi bekleniyor.